FATF typologie rapport juridische dienstverleners

De FATF- Financial Action Task Force heeft op 21 juni 2013 het rapport ‘Money laundering and terrorist financing vulnerabilities of the legal professional’ vastgesteld. Het rapport geeft inzage op welke wijze juridische dienstverleners (onbewust) betrokken kunnen raken bij het witwassen van criminele gelden.

Het rapport beschrijft zes methoden van witwassen waarbij gebruik- en misbruik wordt gemaakt van juridische dienstverleners.
De kwetsbaarheden zitten volgens het rapport bij het gebruik/misbruik van de derdengeldenrekening, vastgoedtransacties (een notaris is verplicht een vastgoedtransactie af te ronden), het oprichten van bedrijven of holdingmaatschappijen, het besturen van bedrijven, het introduceren van klanten bij derden zoals banken en bij het optreden van de juridische dienstverlener in geschillen.

In het rapport zijn 42 red flags opgenomen die mogelijk kunnen duiden op witwassen en of het financieren van terrorisme. Het rapport is daarmee een belangrijk hulpmiddel voor alle juridische dienstverleners voor het herkennen van ongebruikelijke transacties. Tevens geeft het rapport inzage in de methodieken die criminelen hanteren om juridische dienstverleners om de tuin te leiden. Het rapport geeft helder weer waar u als juridische dienstverlener bedacht op moet zijn om te voorkomen dat u gebruikt of misbruikt wordt door criminelen.

Het volledige rapport is via deze link te downloaden.