Waarschuwing voor ‘romance scams’.

Het is het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties opgevallen dat nog steeds personen, meestal senioren, vanuit Aruba geldtransacties verrichten naar individuen in het buitenland, waarbij ze mogelijk in de veronderstelling zijn dat ze een echte (romantische) relatie hebben met die persoon in het buitenland. Vaak vindt deze ontmoeting plaats via social-media. Dit is een vorm van oplichting die ‘romance scam’ wordt genoemd.

Bij een ‘romance scam’ lokt de persoon in het buitenland het slachtoffer uit, meestal vrouwen met liefdesverdriet of die het vooruitzicht hebben om liefde te vinden met een fantastische en succesvolle persoon. Meestal presenteert de ‘scammer’ zich als een buitenlandse politieofficier, militair of zakenman (dit profiel kan ook steeds veranderen). De ‘scammer’ maakt contact met het slachtoffer via skype, e-mail, “dating sites”/apps of andere vormen of platforms van social-media. Het doel van de ‘scammer’ is om langzamerhand het vertrouwen van het slachtoffer te winnen met liefdesverhalen of -beloftes. De echte identiteit wordt natuurlijk verscholen, waardoor meestal foto’s en video’s van anderen worden getoond. Naarmate de uitwisseling van berichten intensiever wordt, informeert de ‘scammer’ dat een familielid in problemen verkeert, dat die zelf ernstig ziek is, gewond is geraakt of in een levensbedreigende situatie verkeert en verzoekt om geld naar hem over te maken. Soms geven zij aan dat zij graag willen afreizen om kennis te maken, waardoor ook geld moet worden overgemaakt om de ticket te betalen. Het komt erop neer dat meestal de ‘scammer’ in het buitenland doet alsof die in een ernstig financiële toestand verkeert en creatief genoeg is om geld van u te verkrijgen.

Het doel van dit bericht is om u op deze vorm van oplichting attent te maken. Wees waakzaam voor een ‘romance scam’ en laat je niet bedriegen. Mocht u al slachtoffer zijn geweest van een dergelijke scam, adviseren wij u aangifte te doen bij de politie. Het is moeilijk om de ‘scammer’ op te sporen omdat ze achter een valse identiteit verschuilen, gebruik maken van een prepaid (mobiele) telefoons, hun internetverbinding verhullen en verschillende e-mailadressen gebruiken. Reken niet op, dat je geld terugkrijgt, maar door aangifte te doen bij de politie behoed je een ander om slachtoffer te worden.